Wortelkanaalbehandeling – Tandartsenpraktijk Amsterdam Noord – Amsterdam

Wortelkanaalbehandeling

Endodontologie is de tandheelkundige benaming voor een wortelkanaal- of zenuwbehandeling. Elke tand bevat één of meer wortelkanalen. Deze wortelkanalen zijn gevuld met zacht weefsel, bestaande uit zenuwen en bloedvaatjes, ook wel pulpa genoemd. De tandpulpa kan ontstoken raken door een gaatje, een lekkende vulling of door trauma. Wanneer er een ontsteking in de pulpa zit, geneest dit niet meer. Gaat u niet naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling, dan wordt de pijn erger en trekt de ontsteking door naar het kaakbot. De wortelkanalen staan namelijk via de wortelpunten in verbinding met het kaakbot.

Klachten

Vaak heeft u last van klachten wanneer uw tandpulpa ontstoken is. Eerst krijgt u aanhoudende pijn bij het nuttigen van koude en warme voedingsmiddelen. Vervolgens krijgt u spontane pijn in uw tand of kies, waardoor u ’s nachts wakker wordt. Ook kauwen of bijten doet pijn. Uw tandvlees zwelt op en wordt rood. De pijn gaat ten slotte uitstralen naar de kaken, het oor of naar andere tanden en kiezen. U hoeft echter niet altijd pijn te hebben bij een wortelkanaalontsteking. Soms wordt een ontsteking pas ontdekt na het maken van een röntgenfoto of na klinische testen.

Behandeling

De tandarts maakt ten eerste een röntgenfoto om te achterhalen waar de ontsteking zich precies bevindt. Vervolgens krijgt u een verdoving, zodat u niets van de behandeling voelt. De tandarts maakt de ontstoken tand of kies aan de bovenkant open om het wortelkanaal bloot te leggen. Hij verwijdert het ontstoken en dode weefsel uit uw tand met kleine vijltjes. Met een desinfecterende vloeistof maakt hij de holte in uw tand schoon, zodat er geen ontstoken weefsel achterblijft. De tandarts vult de holte op met rubberen stiftjes en werkt de tand af met een normale vulling. Als uw kies of tand erg verzwakt is, kan ervoor gekozen worden om een kroon te plaatsen in plaats van een reguliere vulling.

De ruimte die is ontstaan door de kleine vijltjes worden opgevuld met rubberen stiftjes en afgewerkt met een normale vulling. De behandeling is vrijwel pijnloos doordat u verdoofd wordt. Mogelijk ervaart u na de behandeling napijn, wij raden u dan om een paracetamol of ibuprofen in te nemen.

Resultaten van een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is erop gericht om een tand of kies te behouden die anders moet worden getrokken. Het succespercentage van een wortelkanaalbehandeling is hoog, maar zoals met alle medische behandelingen kan een gunstig resultaat niet worden gegarandeerd. Soms is het nodig is dat een tand of kies opnieuw endodontisch moet worden behandeld, er een chirurgische ingreep (apexresectie) moet plaatsvinden of dat de tand of kies alsnog moet worden getrokken.

Herbehandeling

In bijzondere gevallen wanneer de ontsteking na een wortelkanaalbehandeling niet geheel geneest of wanneer u opnieuw klachten ervaart, kan een herbehandeling nodig zijn. Tijdens de nieuwe behandeling worden de wortelkanalen opnieuw gereinigd en gevuld. De tandarts of endodontoloog maakt tijdens de herbehandeling een röntgenfoto om het verloop van de behandeling te controleren.

Pijnbestrijding na een wortelkanaalbehandeling

Dankzij de verdoving voelt u tijdens de behandeling vrijwel niets. Mogelijk ervaart u na de behandeling napijn. Wij raden u aan de pijn te bestrijden met paracetamol of ibuprofen.