Angstbegeleiding voor volwassenen en kinderen – Tandartsenpraktijk Amsterdam Noord – Amsterdam

Angstbegeleiding voor volwassenen en kinderen

Maar liefst 40% van de Nederlanders blijkt bang te zijn voor een bezoek aan de tandarts. Speciaal voor deze mensen doen wij er alles aan om u op uw gemak te stellen tijdens een tandartsbehandeling. Stap voor stap leggen we uit wat er gaat gebeuren.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op. We helpen u graag van uw angst af!

Alle tijd en persoonlijke aandacht voor u als cliënt

Voor, tijdens en na de behandeling duidelijke communicatie

Stap voor stap uw angst overwinnen

Professionele en vriendelijke tandartsen

Oorzaken angst voor de tandarts

Het is wellicht fijn te weten dat u niet de enige bent die angst voor de tandarts kent. Zo krijgen twee op de vijf Nederlanders het al benauwd bij de gedachten aan de tandarts. Vaak geven patiënten aan vooral bang te zijn voor boren en verdovingen. Ze verwachten de gehele behandeling pijn te ervaren. In de meeste gevallen is deze angst ontstaan door vervelende ervaringen bij de tandarts in het verleden. Ook komt de angst voort uit onzekerheid en schaamte over de staat van het gebit. U hoeft zich hier niet druk om te maken. Het is het goed te weten dat tandheelkundige technieken de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn. Tegenwoordig kunnen we daardoor vrijwel alle tandartsbehandelingen volledig pijnloos uitvoeren.

Tips om uw angst te overwinnen

Voelt u de angst alweer opkomen wanneer u nadenkt over uw volgende tandartsafspraak? Met onderstaande tips overwint u uw angst voor de tandarts:

Bedenk goed dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd. Tegenwoordig kunnen we vrijwel alle behandelingen pijnloos uitvoeren.

Doe voorafgaand aan de behandeling ontspannende oefeningen om uw zenuwen in bedwang te houden.

Nuttig geen cafeïnehoudende dranken. Deze middelen versterken het gevoel van stress.

Luister naar uw lievelingsmuziek of lees een favoriet tijdschrift ter afleiding.

Vraag een vriend(in) of familielid mee te gaan naar de tandarts. Vaak geeft dit een veilig en prettig gevoel.

Bespreek eerlijk uw angsten met de tandarts, zodat hij hier gedurende de behandeling rekening mee kan houden.

Vraag indien u dit prettig vindt om een spiegel, zodat u tijdens de behandeling meekijkt.

Bedenk samen met de tandarts of mondhygiënist een stopteken.

Periodieke controle bij angst

Om tandheelkundige problemen te voorkomen is het belangrijk tweemaal per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts. Tijdens een periodieke controle bekijkt de tandarts de gezondheid van uw gebit en voert hij indien nodig behandelingen uit om de kans op intensieve behandelingen te verkleinen.

Kinderen

Wij zijn van mening dat kinderen nooit te jong zijn om voor het eerst bij de tandarts te komen. Wij raden u aan om uw kind vanaf 2 jaar mee te nemen naar de tandarts. Het eerste bezoek is vooral een kennismaking, waarbij uw kind kan wennen aan de omgeving en de tandarts. Als uw kind ziet dat u niet bang bent voor de tandarts, dan zal uw kind zich sneller op zijn gemak voelen. Indien uw kind zich dusdanig op zijn gemak voelt bij ons, dan stellen wij uw kind voor om in de behandelstoel te gaan zitten. Mogelijk kan de tandarts dan ook voor het eerst in de mond kijken om tanden en kiezen te tellen.